Oliko Ukrainan suuri vastahyökkäys harhautusta, vai harhautetaanko parhaillaan

Ukrainan sota on mielenkiintoista ja opettavaa seurattavaa.

Kun Venäjä tai venäläiset sanovat jotakin niin sen tietää jo etukäteen olevan valhetta.

Sodassa kuitenkin taitava sotija harjoittaa harhautusta, jotta voi saavuttaa taktista, operatiivista tai jopa strategista etua. Sotillaallinen harhautustoiminta on yhtä vanhaa kuin sotiminen. Sun Tzun karkeasti 2000 vuotta vanhoissa kirjoituksissa on kiinnitetty huomiota harhautustoiminnan tärkeyteen – kirja Sodankäynnin taito.

Ukraina vihjaili ryhtyvänsä suurhyökkäykseen Hersonin vapauttamiseksi ja teki sen suuntaisia toimia. Niinpä Venäjä keskitti joukkojensa parhaimmat osat Hersonin suuntaan ja mitä ilmeisimmin myös heikensi Harkovan suuntaista rintamaansa merkittävästi – ja Ukraina iski Harkovan maakunnassa (oblasti) kovalla kädellä. Ukraina suuntasi Harkovan suuntaan operatiivisia reservejään huomatavan määrän ja käy siellä todellista ”salamasotaa” – eteneminen on ollut parissa päivässä merkittävän nopeaa syvälle vihollisen miehittämälle alueelle.

Ukraina on valloittanut tärkeän rautatieliikennesolmun ja maantieliikennesolmun Kupjanskin, sekä myös symbolisen merkityksen omaavan Izjumin.

Nyt Ukrainan erikoisjoukkojen Prikaatin edustaja on kertonut, että Hersonin vastahyökkäys oli alun alkaen disinformaatio-operaatio, jonka tarkoituksena oli saada Venäjä viemään lisää joukkojaan Hersonin rintamalle.

——-

Vai onko tämä erikoisjoukoista lähtenyt ”vuoto” uusi Ukrainan disinformaatio-operaatio?

Joka tapauksessa: Slava Ukraini!

 

17 vastausta artikkeliin “Oliko Ukrainan suuri vastahyökkäys harhautusta, vai harhautetaanko parhaillaan”

 1. Venäjä kaivoi itse todella syvän kuopan jatkuvalla propagandallaan. He alkoivat olettamaan että tätä se viestintä on. Venäläiset komentajat uskoivat virallisen venäjän sanomaan ja viestintätyyliin. Sitten kun Ukraina äkkäsi käyttää samaa konstia, se meni idän suuriin sotureihin läpi kuin väärä raha.

 2. Venäjä elää ”vanhassa maailmassa”. Monen päättäjän todellisuudentaju on menneisyyden muisteleminen ja pyrkimys saada vanhat rajat takaisin ja läntisiä valtioita orjuuteen.

  Tämä on miksi he nyt häviää.

  Modernissa sodankäynnissä on kyse muustakin kuin pelkästä määrästä. Laatu korvaa määrän ja koulutetut joukot joilla on reserviä korvaa huonosti koulutetut lukumäärältään suuret joukot joilla ei ole reserviä.

  Sekä tämän päivän teknologian hallinta taistelukentille (dronet yms) jotka on suvereenisti ukrainalaisten käytössä toimineet sotahistorian kannalta nyt ensimmäistä kertaa täydellisesti.

  Venäjä lähti paraatiin …tulee ruumiita. Osa venäläisistä joukoista on paennut jo oman maan rajojen sisäpuolelle…miltä kuulostaa. Paljon hyviä varusteita ja a-tarvikkeita on hylätty ja nyt ne on ukrainalaisten käytössä.

  Menossa on kaaos!

 3. Venäjä menetti mm. Hostomelissä (lentokenttä Kiovan lähellä) ja siinä Kiovan valtausyrityksessa huomattavan määrän parhaita joukkojaan, kuten maahanlaskujoukkoja. Lopuillakaan ei ole enää hirveästi motivaatiota – puhumattakaan pelkästään suurella rahalla värvätyillä rikollisilla ja muulla roskajoukolla joita Venäjä on värvännyt jo kuukausia.

  1. Venäjä yritti muutamaa vastahyökkäystä mutta mikään ei ole onnistunut. On menossa Ukrainan läpi kilpajuoksu itää kohti. Nyt pitäisi tuhota mahdollisemman paljon joukkoja ja ottaa haltuun kalustoa ja a-tarvikkeita ennenkuin venäläiset joukot järjestyy jotenkin.

   1. Siellä Harkovan maakunnassa Ukrainan joukot etenevät myös pohjoiseen ja etelään laajentaen vapauttamaansa aluetta, se on oikein. Ukrainalaiset taitavat olla oppivia ihmisiä. Silloin jo vuosia sitten ajoivat itsensä mottiin ja tuli hyvin suuret tappiot.

    1. Pohjoisessa ovat saavuttaneet jo Venäjän rajan nämä ukrainalaiset joukot.

     1. En tiedä tarkasti juuri tämän hetken tilannetta, mutta kun ukrainalaiset tästä Kupjanskin suuntaisesta suurhyökkäyksestään ovat suunnanneet kiilan myös pohjoiseen, niin on mahdollista, että ryssiä on jäänyt melkoinen määrä mottiin, elleivät ole paenneet salamavauhtia tai antautuneet.

 4. Ukrainan voitto on voitto koko euroopalle ja osalle venäjän pihdeissä oleville maille joten apua lisättävä Ukrainalle.

  1. Olen samaa mieltä Niilo, mutta esimerkiksi Biden ja Scholz arkailevat ja esimerkiksi Orban tukee suoraan Venäjää. Oletan, että Steinmeier on myös Ukrainan tehokasta aseistamista vastaan. Sarkozy soitti taas Putinille – en usko siitä olevan ainakaan mitään hyötyä.

  1. En seuraa käytännössä ollenkaan suomalaisia lähteitä kun on kyseessä Ukrainan ja Venäjän välinen sota. Eihän se oikeastaan kiinnosta ketään Suomessa. 🙂

   Virossa sen sijaan kiinnostaa ja on asiantuntemusta vaikka muille jakaa.

 5. Yksi mielenkiintoinen asia tässä Ukrainan suurhyökkäyksessä Harkovan maakunnassa on, että tietyillä alueilla ei ole kauas näkyvää ja kuuluvaa panssarivaunuilla etenemistä, vaan esimerkiksi Ukrainan laskuvarjojääkärit kulkevat jalan täysin huomaamatta syvälle vihollisen selustaan, ja sitten onkin …

  Eli samansuuntaista toimintaa kuin suomalaiset harrastivat vuonna 1941 vapauttaessaan ryssien miehittämänä olevia alueitaan.

 6. Ukrainan joukoilla on yksi todella suuri ongelma Harkovan maakunnassa. Ryssiä jää sotavangeiksi niin suuria määriä, että niistä sotavangeista huolehtiminen syö paljon resursseja.

   1. Suomenkin allekirjoittamien kansainvälisten sopimusten mukaan pitää tarjota mm. majoitus, ruoka ja juoma, terveydenhoitopalvelut. Lisäksi niiden kuskaus ja vartiointi kuluttavat resursseja.

    Se on sitten kokonaan eri asia, että ryssät eivät noudata niitäkään sopimuksia – ukrainalaiset noudattavat.

Kommentoi