Kiitos Valtonen, Hautala ja moni muu

Olemme muistaneet – onneksi – miten nimet kuten Lipponen (sdp), Aho (kepu), Sipilä (kepu), Vanhanen (kepu) ja Stubb (kok) tukivat venäjän tekemää Krimin valloitusta ja muuta vihanpitoa. Nyt haluaisin, että muistamme myös nimiä kuten Elina Valtonen (kok) ja Heidi Hautala (vihr), jotka näkivät venäjän toimet kirkkaasti jo pitkän, pitkän aikaa sitten. Luonnollisesti etelänaapurimme suuntaan on myös kumarrettava nöyrästi.

Onnistujia on harvassa ja matalalla

Kertasin mielessäni useita tapauksia, joissa hallitus on tehnyt typeryyksiä joista annettiin ennalta asiallisesti perusteltuja varoituksia. Tuija Brax (vihr) ajoi jo ennalta rikkinäiseksi tiedetyn sähköisen äänestyksen, vaikka puoluekollegansa Jyrki Kasvi siitä seikkaperäisesti varoitti. Entäpä Lex Nokia? Entäpä verkkosensuurilaki? Taksiuudistus? Maamiinat? Sähköverkkojen myynti? Uniperin osto? Mitä yhteistä näille löytyy?

Yhteistä näille kaikille on ainakin se, että asiaa on ajanut ministeri, jonka taustavoimat ovat suuren rahan puolella. Näitä ajanut ministeri on aina ollut keskimääräistä päättäjää paljon varakkaampi. Lisäsi asiaa on ajettu hyvin kovalla voimalla, ministeri on käyttänyt voimakasta ja jopa herjaavaa kielenkäyttöä kriitikoita kohtaan. Tietenkin ministeri tai muu päättäjä aina puolustaa linjaansa, mutta hyvin harvoin kritiikki vastapuolta kohtaan menee vyötärön alle, kuten näissä tapauksissa. Toinen yhteinen asia on, että kritiikkiä antaneet käytännössä eliminoidaan aina tulevista ministerin ja muista merkittävistä tehtävistä. Ylimmät päättäjät kostavat kriitikoille ankarasti. Kriitikot ovat taas usein kansanedustajia joilla on merkittävä kunnioitus kansan parissa, yleensä juuri tietyllä osaamisalueella, mutta samaan aikaan heitä katsotaan hallinnon kärjessä nokanvartta pitkin.

Ikävintä on, että asiallisista kriitikoista leivotaan ministerien toimesta eduskunnan häiriköitä ja joskus lööppimedia jopa ostaa tämän mustamaalauksen. Tämä ei onneksi ole ihan yksiselitteistä, vaan joskus media on myös antanut molemmille osapuolille mikrofonin.

Jaetaan välillä kehuja

Minä haluan antaa pisteitä niille, jotka ovat fiksumpia olleet, puolueeseen katsomatta. Pyydän siis teidän apua, arvon kanssablogistit. Yhdeksän blogia kymmenestä on tulta, tulikiveä ja perkelettä. Mitäpä jos välillä kehutaan?

Eli kerrohan: kuka oli oikeassa silloin kun se ei ollu muodissa?

18 vastausta artikkeliin “Kiitos Valtonen, Hautala ja moni muu”

 1. No, Heidi Hautalasta voi olla montaa mieltä, kun on se tyhmiäkin puhunut. Sanoi muunmuassa että lihansyöntiin pitäisi oikeuttaa vain lääkärin diagnoosi.

 2. Aikamme näkijöitä ei haluttu kuulla oikeastaan heidät vaiennettiin. Niin miksi tutkiva journalismi ei nähnyt heidän näkevän?

 3. Nyt ei kannata vatvoa, kuka näki ja mitä, koska ne näyt on nyt nähty.
  Mutta keitä ovat he, jotka ovat yrityksistä, rahasta, omistajasidoksistaan mahdollisimman riippumattomia.
  Mutta myös puolueet, jotka ovat moraalisesti ihmispuolueita.
  Asiantuntijakaartista ja viranomaisista sitten pitää löytyä talouden ammattilaisia.
  Suomessa ei ole koskaan ollut pätevää vvm:ä, ei edes Viinasia.

  1. ”Puolueet, jotka ovat moraalisesti ihmispuolueita” ja ihmisyyden määrittelet kenties sinä ?

   Monikohan ns. vanhoista puolueista kestää moraalisen tarkastelun jos asiaa ihan aidosti pohditaan ?

   Tai no mitä sitten moraalilla tarkoitetaan, mutta jos esim.yhteiskunnan kuppaaminen tai häikäilemätön vallan tavoittelu keinolla millä hyvänsä on moraalitonta niin…

    1. Kyllä eräs kammoinen on mielestään kaikilla mittareilla muiden yläpuolella.

     1. Miksi minä taas kerran olen kusipää, jos tölvin persupuoluetta.
      En minä teitä ole haukkunut, mutta te kyllä minua.
      On se niin ”pyhä kirkkokunta”, että hirvittää.

      1. Sinähän haukut kaikkia Persuja joka päivä, mutta et nähtävästi ymmärrä haukkuvasi ihmisiä ja miten ymmärtäisit kun Persut eivät ole mielestäsi ihmisiä.

       Kerrohan ovatko demarien kannattajat ihmisiä? Jos esitän demarien olevan lukutaidottomia idiootteja niin onko SDP puolue lukutaidoton idiootti vai tarkoittaako demarit niitä ihmisiä jotka muodostavat SDP:n ?

      2. Ei näytä mahtuvan kalloon. Olkaa mitä olette, jos siihen samaistatte itsenne.
       Mutta täällä kyllä puhuttiin ihan muista tärkeämmistä kuin persut, koska niitä noissa päätöksentekijöissä ole eikä tule.

 4. Mitäs näitä kiittelemään, he olivat vain hukkuvan ääni korvessa, kun enemmistö laittoi valtion taseet töihin ( naurua )

  1. Periaatteessa Sipilä oli täysin oikeassa valtion yritysten taseiden käytöstä. Edelleen niin pitäisi olla. Täytyy olla myös muita vuoropuhelijoita, harvinaisia yritystalouden osaajia Sipilöiden lisäksi kuten Valtonen. Siinä he sitten ovatkin poliittiselta puolelta.

 5. Olihan periaatteessakin Vanhanen oikeassa että ei siihen mennessä venäjä ollut juuri Suomelta katkaissut kaasuputkia aikaisemmin.

  Näitä ”olisi ollut oikeassa jos kuu on juustoa” tapauksia toki on aika paljon.

  Mutta Hautala on mielestäni ymmärtänyt monen asian oikein. Kyllä, olen eri mieltä monesta asiasta hänen kanssa, mutta hän on määrätietoinen ja perustelee asiansa. Se on kiitoksen arvoinen asia.

 6. Kylläpä tärisi ääni ja olo oli muutenkin ”homssuinen” tällä ”Kaasuputki Eerolla” äsken A-Talkissa…

 7. Kanssablogistia leimanneita kommentteja poistettu.

  Kertaus: Puoluetta saa haukkua ihan miten paljon vaan, ihmisiä ei. Tässä on oltava tarkka itse kunkin, nimittäin puolueen kannattajatkin ovat ihmisiä.

 8. Esimerkiksi kansanedustaja Tuure Junnila (kok) oli oikeassa Venäjästä omalla linjallaan (vaikkapa kirja Viimeinen imperiumi). Samanmielisiä taisi kollegoissa olla varsin vähän (julkisesti).

  Uuden Suomen viimeinen suomettumaton päätoimittaja Pentti Poukka sai mm. Kekkosen vihat päälleen.

  Kyllä suoraselkäisiä on ollut, mutta ovat muodostaneet pienen vähemmistön ja olleet hyljeksittyjä. Lauman mukana on helppo räksyttää.

 9. Kiitos Maria ”Viktorovna”.

  Maria poistui kotimaastaan Venäjältä, Lipetskistä, suureen Amerikkaan käsitykseni mukaan jo vuonna 2006, jonka jälkeen alkoi uurtaa uraa YouTuben ASMR-videoille, aitona tarkoituksenaan auttaa ihmisiä rentoutumaan (vrt. trendikäs meditaatio).

  Rahanahneuden sijaan Marian videoissa on alusta asti ollut aitoa perehtyneisyyttä, asioihin paneutuneisuutta sekä henkilökohtaista tutkimista, joihin pohjaten hän sitten on tuottanut videoita alalla, jota ei aluksi ollut olemassa ja jota ei juuri olla arvostettu.

  Aloin itse seuraamaan hänen videoitaan vuonna 2012 tienoilla muistaakseni, jolloin hänen kitschinen slaavilaisuutensa tökki, mutta videot toimivat erittäin hyvin siitä huolimatta. Tästä syystä katson edelleenkin hänen videoitaan, jos en vaikkapa saa unta illalla, jolloin Marian erittäin hyvin tehdyt videot ovat aivan takuu unilääke.
  Nykyään sitten markkirakoseen ovat löytäneet kaiken maailman suomalaisetkin karkkipapereiden rapisuttajat, joilla ei tunnu olevan sen enempää osaamista kuin motivaatiotakaan panostaa työhön, vaan tuntuvat hyvinkin naiivisti täyttävän netin omalla roskallaan helpon rahan toivossa.

  Mutta jotta pysytään positiivisessa hengessä, niin tässäpä vielä tunnustusta Marialle:

  ”Maria’s ASMR videos are recognized as among the best and most popular on YouTube. In separate articles for The Washington Post, feature writer Caitlin Gibson called Maria ”the premier celebrity of a controversial but increasingly recognized phenomenon” in 2014 and ”YouTube’s preeminent ASMRtist” in 2019.
  Maria has additionally been described as ”queen of the ASMR genre,” and ”widely known as the grande dame of ASMR.” Her videos have been recommended by Irish Independent and Thrillist.

  Maria, herself, has said that she tries ”to protrude a motherly, comforting atmosphere in my videos,” and make her audience feel ”safe and protected.” She describes receiving thank-you messages from viewers with anxiety, stress, or sleep disorders.”
  (Wikipedia)

 10. Aikaisempien päättäjien toimien tarkastelu ei ole mielestäni turhaa vatvomista. Tehdyistä virheitä pitää ottaa oppia.

  Aikaisempia asioita oikein oivaltaneille henkilöille pitäisi, mielestäni, antaa enemmän valtaa tulevaisuudessa

  *
  https://www.youtube.com/watch?v=quhNej6IPpY

  Jussi Halla-aho varoittaa Venäjästä ja Eero Heinäluoma puolustaa Venäjää.

Kommentoi