Saako valehtelevaa toimittajaa arvostella?

”Journalistiliitto twiittasi Iltalehden kesätoimittajaan somessa kohdistuneista arvosteluista maanantaina: ”Osa perussuomalaisten ja kokoomuksen poliitikoista maalittaa toista päivää Iltalehden toimittajaa. Maalittaminen kohdistuu toimittajan persoonaan.”

Kansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok.) selvitystyön mukaan Journalistiliitolla oli esittää ainoastaan yksi nimi – kansanedustaja Tere Sammallahti.
Zyskowiczin hankkimien tietojen mukaan Tere Sammallalhden tviiteissä ei ollut minkäänlaista maalittamista.

Eli valehtelevaa toimittajaa saa arvostella, oletan ma.
Lähde: Suomen uutiset 7.7.2023

https://www.suomenuutiset.fi/zyskowicz-valehtelevaa-toimittajaa-pitaa-voida-arvostella-toivoo-journalistiliiton-pyytavan-anteeksi/

https://www.verkkouutiset.fi/a/ben-zyskowicz-ei-tere-sammallahti-ole-maalittanut-ketaan/#3a2c815a

26 vastausta artikkeliin “Saako valehtelevaa toimittajaa arvostella?”

 1. Lisäsin nuo jutun kaksi linkkiä pääjuttuun.

  Keskustelu on tärkeä. Perusteltu kritiikki ja maalitus tai henkilöön käyminen ovat kovin eri asia.

 2. ”Lisäsin nuo jutun kaksi linkkiä pääjuttuun.”

  Kiitos! Tarkoitukseni oli laittaa linkki lähteeseen eli Suomen Uutisin, mutta se jostain syystä epäonnistui.

 3. Ei ole ensimmäinen kerta, kun toimittajan työn arvostelusta vouhkataan.
  Rähistäänhän siitä tuomion saaneesta ameijan jutustakin, kuinka ”sananvapaus kaventuu”.

  1. Jotenkin veikkaan, että journalistiliitto tulee olemaan hiljaa kuin pisi sukassaainakin anteeksipyynnön suhteen.

 4. Tätä voi tosiaan jakaa kahtia.

  1. Asiatonta käytöstä toimittajia kohtaan ja ns. maalitusta on oikeasti ollut, jonkin verran reunapuolen puolueiden suunnalta, varmaan RKP pahimpana. Mutta suurin osa tästä tulee puolueiden ulkopuolelta.

  2. Polarisoitumisen ilmapiiri on tarttunut toimittajiinkin ja siten joku saattaa ajatella että kaikki joka ei ole heidän puolesta on heitä vastaan.

 5. Journalistiliitto ei selitä tai pyydä mitään anteeksi suosituksistaan, moitteistaan tai päätöksistään. Se ei ole oikeusistuin.
  Se huomauttaa tai moittii monen ammattijournalistin äänellä, jos on aihetta.
  Moitteen kohteena olevan lehden päätoimittajaa voidaan lähestyä ja pyytää vastinetta. Päätoimittaja päättää tai moittii alaistaan, mikäli aihetta on.

 6. Niinpä niin, eli journalistiliitto saa vapaasti räksyttää, mutta ei koskaan myönnä olleensa väärässä, vaikka kuinka olisi selvät todisteet.
  Se siitä ”puolueettomasta” journalismista.

  1. Voin todeta, ettei sitä ”riippumatonta” journalismia ainakaan yksi hysteerinen persumollaaja määrittele.

 7. Minkälainen on ”riippumaton” journalismi? HS:n agendajournalismiko?

  1. Tarkoitat toki vain persuista riippumaton ideologista persumollausta harrastava sinun kannattamasi media.

 8. Wille Rydman elinkeinoministeriksi, Helsingin Sanomat reagoi nostamalla esiin vanhan törkyjutun – kieltäytyy kertomasta lukijoilleen, että jutusta on käynnissä rikostutkinta.

  Helsingin Sanomat iski uuden vaihteen silmään PS-vastaisessa informaatiovyörytyksessään eilen eli samana päivänä, kun julkistettiin tieto perussuomalaisten kansanedustajan Wille Rydmanin valinnasta elinkeinoministeriksi. Uutisen jälkeen HS alkoi nostaa ja jakaa sosiaalisen median kanavillaan viime kesänä julkaisemaansa vanhaa törkyjuttua.
  https://www.suomenuutiset.fi/wille-rydman-elinkeinoministeriksi-helsingin-sanomat-reagoi-nostamalla-esiin-vanhan-torkyjutun-kieltaytyy-kertom

  1. Katsoin tuon Ben-tv-videon. Ben Z. puhui täyttä asiaa. Valehtelevaa toimittajaa saa (ja mielestäni myös pitää) arvostella.👍

 9. Mikä on vale ?

  1. Sekö, että väittää valeeksi sellaista asiaa tai tapahtumaa, joka on absoluuttisesti tapahtunut ?

  2. Jättää kertomatta muille kuin ”silminäkijöille”, oleellisen osan tapahtunutta ja, siirtää katseen aivan muihin asioihin, jotka eivät liity juuri tapahtumaan ?

  3. Tai valehtelee suoraan, ettei sellaista ole tapahtunut, vaan joku muu on tehnyt näitä jossain muualla ?

  4. Totuudella ja valheella ei ole silmälaseja tulkinnalle.

  Julkinen JSN media ei saa valehdella, mutta asian painotuksia ja kertomatta jättämisiä tapahtuu.

 10. Agendajournalismi.
  ”Joitakin poliittisia linjoja myötäilevä ja tosiasioita vääristelevä journalismi, jossa on luovuttu objektiivisesta journalismista ts. objektiivisesta tiedonvälityksestä.
  Agendajournalismia on esimerkiksi se kun Yle vuonna 2018 kertoi, että “Ruotsissa on vuosittain muutama ammuskelu”. Ruotsin poliisin tilastossa ampumatapausten lukumäärä oli 300. (mukailtu Vapaat mediat -Facebook-ryhmän päivityksestä).” – Wikisanakirja.

 11. Asioita voi kirjoittaa niin ettei esitä kaikkea ja osittaisesta tiedosta voi täten saada väärän kuvan mutta itse asia ei sisällä valetta?

  1. Voi olla, ettei se sisällä varsinaisesti valetta, mutta on silti selkeästi harhaanjohtavaa.

 12. Zyskowicz osuu tapansa mukaan naulan kantaan.

  Ja Iltalehti on muuten roskalehti. Iltalehti vainosi aikoinaan Päivi Räsästä. Alunperin Räsäsen esiintyminen tv: ssä sai aikaan n. 200 ihmisen eropiikin Vapaa-ajattelijoiden nettipalvelussa, mutta Iltalehti vatvoi asiaa niin kauan että sai kymmenet tuhannet sopulit jättämään kirkon.
  Sanna Marinista Iltalehti kaivoi milloin mitäkin joutavaa kuten aamupalat jotka virkamies ministeriössä ooi tilannut entiseen malliin.
  Iltalehdessä myös toimittaja Sami Lotila saa jostain syystä mollata Viroa ja yrittää herättää suomalaisissa kaunaa virolaisia kohtaan. Moni ei tajua Lotilan agendaa ja menee vipuun kun Lotila antaa virolaisista mm. sellaista kuvaa että he halveksuvat suomalaisia.

  Joten ei ole mikään ihme jos sieltä löytyi tuollainen ”aktivisti”. Tosin täytyy sanoa, että on siinä sekalainen seurakunta kun käydään vääristellen niin monen eri suintauksen kimppuun. Yhdistävänä tekijänä on propaganda.

   1. Mielenkiintoista olisi tietää miksi Iltalehti kerta toisensa jälkeen on maksanut Lotilalle noista jutuista vaikka varmaan tuo on ollut johdon tiedossa. Tuskin tuollaiset jutut edes juuri lisäävät myyntiä.

 13. Scriptan vieraskirjan ”riikka”-nimimerkin kommentit ovat nousseet suureen mediajulkisuuteen. Mediassa toistellaan irtileikattuja, kieltämättä rujolta kuulostavia lauseenpätkiä. HS tulkitsi irtileikatun kommentin joukkomurhalla hekumoinniksi, mikä lienee päivän rajuin överiksiveto. Tarkastellaan, mistä ns asekommentissa itse asiassa oli kyse.
  https://www.suomenuutiset.fi/__trashed-16/

 14. ”Näin suuri on Suomen valtionvelka nyt – Kasvanut Sanna Marinin hallituskaudella lähes 40 miljardia
  Velkaa on nyt 25 868 euroa henkeä kohti.”- Ilta-Sanomien otsikko 10.3.2023.
  ———————————————————————–
  Totuusmedia on päässyt veren makuun – Junnila, Rantanen, Rydman, ja nyt itse puh.johtaja Riikka Purra.

  Vaikuttaako siltä, että Totuusmedia haluaa kaataa hallituksen heti tuoreeltaan, jotta demarit ja muu vihervasemmisto pääsisi mm. kasvattamaan lisää Suomen valtionvelkaa?

  Luuleeko Totuusmedia, että Ne, jotka ovat sotkeneet asiat pahemman kerran, pystyvät myös korjaamaan sotkunsa?
  ”Luulee. Ei ne mitään luule, ne tietävät. Ne on laskeneet kalorit, taikka mitä perkeleitä ne on, jota siinä syömisessä pitäisi olla. Menes valittaan nälkääsi niin lyödään semmonen rätinki eteesi, ettei sinulla voi olla nälkä.” (Tuntematon sotilas)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *