Lapset jäävät jalkoihin

Ylen tuore juttu lapsivihamielisyydestä ei varsinaisesti ollut uutinen, mutta hyvä muistutus. Juttu herätti myös hurjasti monentasoista keskustelua. Ongin itse muutaman kulman asiaan.

Lapsenkorvikkeiden yleisyys

Yhä useampi haluaa perheeseen mieluummin koiran tai kissan kuin lapsen. Moni myös aivan avoimesti sanoo, että valinta on juuri näiden välillä. Lemmikkien määrän kasvu on hurjaa. Syiden spekuloinnin jätän muille, mutta selvä havainto tässä on. Tästä irtoaa myös väkisinkin toinen havainto. Jos julkaistaan uutinen lapsen pahoinpitelystä tai kuolemasta, ja sitten toinen koiran pahoinpitelystä tai kuolemasta, haluatteko arvata kumpi näistä herättää enemmän tunteita? Tunne vaikuttaa kuitenkin pinnalliselta, esimerkiksi boikotteja koiria tai kissoja kaltoin kohtelevien maiden suuntaan ei näy. Psykologinen tutkimus aiheesta on kiehtovaa. Tästä lukisin mieluusti lisää, sillä tutkimusta tehdään lähinnä USA:ssa.

Väärinymmärretty lapsi

Tässä aiheessa siteeraan lastenpsykologian eksperttejä, kuten monesti mainitsemani Liisa Keltikangas-Järvinen ja Ville Ojanen. He, monen muun rinnalla, muistuttavat tuon tuosta että lapsi ei ole pieni aikuinen. Kuitenkin olemme rakentaneet päiväkodit, koulut, ja yhä useammat osat yhteiskuntaa tälle virheelliselle oletukselle. Näemme lapset pikkuaikuisina koulusta harrastuksiin, vaatetuksesta viestintävälineisiin. Sitten kummastumme ja suutumme kun lapset eivät käyttäydykään kuten aikuiset. Toisin sanoen, me aikuiset teemme typeriä oletuksia väärällä tiedolla ja kun huomaamme virheemme, syytämme siitä uhrejamme.

Anakronismi on ajatonta

Ylen uutisjutun kommenteista näkyi useampiakin tapauksia ns. moraalisaarnan jakajista. Kyllä, lasten kännykän käyttö voi olla erittäin ongelmallista ja vanhempien osalta räikeää huolimattomuutta. Kyllä, lasten kännykän käyttö voi myös olla hyödyllistä, kuten eräässä esimerkissä luontokuvaston keräämistä koulutehtävänä. On aina yhtä typerää katsoa ns. vanhojen ja viisaiden julistavan miten lapset ja nuoret ovat hunningolla. Tuota on muuten tehty jo useiden tuhansien vuosien ajan. Koskakohan opimme siitä tavasta irti? Vai onko lasten fiksun kasvamisen edellytyksenä se, että he joutuvat aikansa käsittelemään fossiilien valitteluja?

Kasvatuskipuja

On valitettavan totta, että lasten käytöstavoissa on ongelmia. Se on sitten makuasia haluatko syyttää tästä yhteiskunnan yleistä kiirettä, suorituspaineita, opettajien vallan poistamista vai mitä. Leijonaosa lapsista toki käyttäytyy fiksusti ja heistä myös kasvaa merkittävästi meitä fiksumpi sukupolvi. Syystä tai toisesta pahoihin haasteisiin joutuneita yksilöitä on kuitenkin enemmän ja heille tehdään vähemmän. Samalla kun hallitus pohtii lapsiystävällisen maan luontia, siihen pitäisi sisällyttää myös määrätietoisempien rajojen ylläpitoa. Lapsi tarvitsee rajat ja säännöt, sillä ne luovat myös hänelle turvallisen kasvuympäristön.

Kiina ja vähän muutkin tekevät tuhoa

Kiinan hallinnon yksi tehokkaimpia aseita länsimaita vastaan on somepalvelu Tiktok. Jos palvelua käyttää länsimaissa, se jakaa lapsille ja nuorille hengenvaarallista materiaalia yhtä syöttöä. Jos palvelua käyttää Kiinalle ystävällismielisessä maassa, se jakaa heille neuvoja hyvinvointiin, liikkumiseen, ravintoon, ym. Psykologit ja maailmanpolitiikan tutkijat näkevät ongelman, mutta jostain syystä emme tee mitään. Pienemmässä mittakaavassa samassa kelkassa on myös etenkin yhdysvaltalainen Meta (ent. facebook), jonka liiketoimien on todettu useissa tutkimuksissa johtaneen lasten itsemurhien kasvuun. Korostettakoon kuitenkin, että sinänsä sosiaalinen media ja verkkoviestintä eivät ole lapsille ja nuorille vaaraksi, jos vain palvelut ovat turvallisia ja vastuullisia.

Jutun juureen tämä edellä mainittu liittyy kahdella tavalla: toisaalta some saa lapset käyttäytymään entistä huonommin ja siten aikuiset reagoimaan heihin entistä voimakkaammin. Toisaalta samaiset somet myös opettavat aikuisille lapsivihaa. Tämä, ja monet muut johtaa Ylen jutun ilmiöön. Kommenttien perusteella ilmiö on vielä verrattain harvinaista, mutta yhä yleistyvää. Se on vaarallinen suunta, jonka korjaamiseksi tarvitaan yhä enemmän toimia.

5 vastausta artikkeliin “Lapset jäävät jalkoihin”

 1. Noinhan nuot asiat menee eikä loppua tuolle lapsivihamielisyydelle näy edes tulevan
  Antakaa lapsienne olla lapsia olipa sitten tyttö tai poika aikuisia niistä tulee aikanaan
  Samoin tytöt ja pojat älkää tehkö heistä muuta kun ovat pieniä tyttöjä ja poikia joksi he ovat syntyneet terv tepivaari

 2. Lapsiperheet köyhiä Suomessa ja irtisanomissuojaa halutaan heikentää. Hesassa ollaan pulassa kun lapset eivät saa kesällä kouluruokaa?
  Tällä menolla ei saada Suomalaisia lapsia!

 3. Niilo toi esiin asian josta on suuri merkitys koko Suomen lapsimääriin onko suuri ihme
  Ei mielestäni ole vaikka onhan silläkkin merkitystä että kansan osa joka lapsia voisi saada on paljon pienempi kun on ollut terv tepivaari

 4. – Lapset ovat suurelta osalta vanhempiensa ”kuvia” tai vähintään tai vanhempien ajatusmaailman kasvatuskuvia. ”omena ei kauas puusta putoa”.
  – Perintötekijät ovat myös niitä saatuja ominaisuuksia joko lahjoja tai vaivoja, mitkä ovat annettuja tekijöitä. Lahjakkuuden voi hukata kehittämättä tai harjoittamassa sitä ja päinvastoin harjoituksellakin pääsee mestariksi.
  – Jonkun äidin pikkupoikia/tyttöjä ovat hekin, jotka tuolla maleksivat huumehelvetissä tai istuvat vankilossa.
  – Vastuu vanhemmilla ensisijaisesti on suuri antaa elämälle malli, päiväkodilla ja koululla toinen, ja kolmas kaveripiirillä.
  – Kun isän ja äidin paras kaveri lastenvaunujen, talutettavan tai pikkupeuhaajan ollessa vieressä on kännykkä, niin voi helvetti niitä ”vinolaudoitus”- äitejä ja isiä ! Kännykkä ei ole kaveri- lapsi on lapsi ja opastettava, ei kännykkäkuva !
  – Lastenpsykiatri Jari Sinkkosta, kasvatustieteen professoria Liisa Kelttikangas-Järvistä ja lahjakkuus professori Kari Uusikylää kannattaa kuunnella ja lukea:

  https://yle.fi/a/3-9808546

 5. Tuo on mainio linkki. Lapsia tuhotaan myös urheilulla aivan silmitöntä tahtia.

  Eikä sekään huono muistutus ole että lasten pitäisi syödä. Toki aivan toinen kysymys on pitääkö kaikkien asua ahtaimmassa Suomessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *